Sabtu, 14 Julai 2012

KONDOM

Antara kondom yang terdapat dipasaran terbuka

RAKYAT GUNA 245,000 KONDOM SEHARI
satu angka yang masih kecil

"RAKYAT Malaysia dipercayai menggunakan 80 dan 90 juta kondom setahun. Demikian kata  Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Tan Seri Datuk Napsiah Omar. Katanya penggunaan kondom di kalangan rakyat di negara ini dipercayai meningkat 8 peratus setahun"
Napsiah Omar
Saya percaya, angka itu tentu sekali tidak menafikan penggunaan daripada pihak mereka yang menggunakannya secara suka-suka.
            Pengalaman saya sebagai reporter dulu, pernah saya membuat story dimana pekedai-pekedai runcit mamak mendakwa jualan kondomnya laris setiap hari.
            Menurut mereka kondom tersebut bukan sahaja dibeli oleh remaja lelaki tetapi juga remaja perempuan terutama yang masih bersekolah.

Jagindas:   Yang terlepas sampai jadi anak dan lepas tu pi buang merata tu macam mana pulak?CAKAPLAH APA NAK CAKAP!


AKN TIDAK TANGKAP PENGKRITIK KERAJAAN
NAZRI....rakyat boleh kritik

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, berkata menerusi Akta Keharmonian Nasional (AKN) yang menggantikan Akta Hasutan 1948, kerajaan tidak akan mengambil tindakan terhadap rakyat yang mengkritik kerajaan kecuali yang menyentuh perkara sensitif seperti institusi raja dan keharmonian kaum.[di sini]

Kritikan Pertama Jagindas Kepada Nazri :
           
Rakyat memang suka benar dengan kenyataan ini lebih-lebih lagi mulut celupar dari puak pembangkang atau sesiapa sahaja yang sentiasa berpendapat apa sahaja yang dibuat kerajaan semuanya tidak betul melainkan dia sahaja yang betul.
            Justeru, Nazri sepatutnya menjelaskan maksud kritik itu adalah tidak termasuk maki hamun dan fitnah yang tidak berfakta. Sebab, rakyat Malaysia hari ini kalau diberi peluang bercakap, selalunya terbabas dan tidak ikut law kata orang putihnya.
            Walaupun sudah terang lagi bersuluh dan diberi pula kanta pembesar, ada yang masih tidak nampak jelas. Sebab itu hal-hal seperti ini mesti dinyatakan dengan jelas. Kritikan yang macam mana??
            Kita tidak mahu nanti rakyat mabuk mengkritik kerajaan sehingga merendahkan martabat pemimpin, atau bahasa ilmiahnya mengkritik tidak bertatsusila.
            Setiap kiritikan seharusnya mempunyai landasan yang jelas dengan mengemukakan pandangan atau cadangan bernas dan bersifat nasional atau global tidak semata-mata kritikan membabi buta.

Jagindas:   pengkritik bebas di kedai kopi.EMAS UNDANG BALA

Satu Lagi Isu Bakal Menggugat BN


SAYA tidak pasti sama ada cerita ini benar atau tidak. Tetapi menurut seorang penduduk di tempat saya yang kini sudah lama berhijrah ke Kelantan memberitahu, pemimpin Pas khasnya Menteri Besarnya, Datuk Nik Aziz, tahu tentang perlombongan emas di negeri itu sama ada yang halal mahupun yang haram.
            Namun, pemimpin terbabit tidak melarang sama sekali malah mengucapkan syabas atas usaha mereka yang disifatkannya memajukan diri. Barangkali atas dasar bumi adalah bumi Allah, hak Allah, maka adalah menjadi hak (umatNya) rakyat Kelantan untuk menikmatinya dengan apa cara jua sekalipun.
            Malah katanya, atas restu Nik Aziz itu yang disifatkan mereka sebagai kerajaan bermurah hati dan tidak banyak karenah, maka kasih sayang orang Kelantan terhadap Pas memang cukup tebal. Bermakna, pihak berkuasa kerajaan megeri mungkin sudah tahu aktiviti berkenaan sejak lama tetapi sengaja tidak mengambil tindakan undang-undang berikutan "restu" itu.
            Berita semalam pula dikejutkan dengan pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menghadapi saat cemas apabila dikepung sekumpulan samseng yang marah terhadapa tindakan kerajaan pusat itu. (Utusan Malaysia 14/7/12 p.3)
            Kes-kes seperti inilah yang mengukuhkan ramalan Tun Mahathir bahawa agak sukar Barisan Nasional (BN) untuk menawan Kelantan kembali. Saya percaya, ketegasan dan tindakan kerajaan dalam kes seumpama ini akan dijadikan modal dan dimanipulasikan oleh penyokong-penyokong Pas dalam menghadapi pilihan raya ke 13 nanti.
            Kepada rakyat Kelantan, meski bumi ini hak Allah, namun Tuhan juga menyuruh kita mengautnya secara peradaban. Kalau tidak, satu lagi bala akan menimpa negeri tuan-tuan kerana murkanya Allah Taala terhadap kerakusan tuan-tuan merobek bumi tanpa mematuhi hukum alam.


Jagindas:   Cuma ada cincin suasa belah rotan...

BARANG PURBA..

Antik.... Gantang diperbuat daripada
teras  kayu dipercayai berusia 200 tahun

GANTANG DIPERBUAT
DARIPADA KAYU
BERUSIA 200 TAHUN
Ruang dalam sukatan gantangFOTO yang dipaparkan ini adalah gambar alat sukatan bernama Gantang. Gantang ini diperbuat daripada teras kayu dipercayai jenis kayu cengal. Pembuatannya cukup halus di mana teras tersebut ditebuk tanpa memisahkan mana-mana bahagian strukturnya.
            Rekabentuknya bulat dengan ketebalan 1.5cm, tingginya 21cm dengan ketinggian ruang sukat 15cm manakala ukur lilitnya adalah 72.5cm
            Menurut pemiliknya, Mohd Zaini Arshad, 61, gantang tersebut sudah melepasi empat generasi dan dipercayai ketika ini ia sudah berusia lebih 200 tahun.
            Katanya ramai yang berhajat untuk membelinya tapi setakat ini beliau belum berminat untuk menjualnya kerana ia adalah satu-satu harta pusaka yang bernilai antik yang dimilikinya.
            "Ada juga yang berminat untuk meminjam gantang tersebut untuk dijadikan bahan perantara bomoh bagi meminta nombor ekor berikutan nilai usia dan rekabentuknya yang unik", katanya.
Kehalusan rekabentuk luarnya
"peninggalan pusaka yang amat bernilai"

     Bagaimanapun, ketika diajukan sekiranya benar kaji purba mendapati usia gantang itu melebihi 200 tahun dan ada pihak yang menawarkan sehingga RM1 juta, beliau hanya tersenyum.
             


Jagindas:   peminat barang antik, tapi nak yang dapat free, ada ke? hehehe..                                                                                  

            

Jumaat, 13 Julai 2012

ALLAH, Aku mohon belas kasihanMu

BANTULAH ETNIK ROHINGYA MUSLIM INI...

Yang kita tahu, sebahagian besar mereka beragama Islam. Mereka adalah kumpulan etnik di negara Myanmar yang majoriti rakyatnya adalah beragama Budha. Pemerintah Myanmar tidak mengaku etnik Rohingya sebagai rakyat negaranya dan dianggap sebagai pelarian.
            Yang jelas hanya kerana mereka dari kumpulan kecil dan beragama Islam. Mereka di seksa, dirogol dan dibunuh. Rumah dan harta mereka dibakar. Guru aagama dan imam di seksa dan dibunuh!
            Walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) telah cuba melindungi mereka namun itu tidak menghalang pihak berkuasa Myanmar terus membaham etnik tersebut.
Meraka juga tidak diterima oleh negara jirannya, Bangladesh. Kitapun faham, meskipun bangladesh negara Islam, namun negaranya juga adalah miskin. Bangladesh juga perlu memikirkan hal ehwal rakyatnya terlebih dahulu sebelum membantu pihak lain.

Tambah malang, tidak ada satupun negara ketiga sanggup menerima pelarian Rohingya ini sejak sekian lama mereka dibegitukan. Kononnya, usaha UNCHR sudah sehabis daya untuk mempengaruhi pihak ketiga namun masih belum berjaya.
            Tiada makanan, tiada tempat tinggal yang selesa, tiada kemudahan untuk beribadat. Itulah keadaan mereka. Siang bermandikan mentari, malam beratapkan langit berselimutkan embun! Kanak-kanak kehilangan kasih sayang dan keperluan asas hidup. Semuanya kerana mereka etnik beragama Islam.
            Saudara-saudaraku, betapa bertuahnya kita di Malaysia ini. Mengapa kesombongan masih menghantui kita? Subahanallah..

Jagindas: Dalam masa-masa terluang, jika terlintas dibenak masing-masing nasib etnik ini, mohon doakan agar Tuhan menyelamatkan mereka. Tiada terdaya kita melainkan atas kehendakNya jua!

KUSANGKA PANAS SAMPAI KE PETANG...


pada mulanya,
Alangkah Indahnya Waktu Waktu Itu...

Namun, setelah sekian lama berkasih mesra, "Di sangka panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari". Hanya kerana sebuah parti, terpisahlah dua insan tanpa belas lagi..Teks dan gambar:
Ihsan Utusan Malaysia
"Saya seorang guru agama, mengjar al-quran dan saya mengerjakan solat. semua ajaran agama islam saya lakukan kecuali satu perkara sahaja iaitu tidak menyertai parti Pas"

CHE HASNAH                                                                                    


"Saya cerai sebab dia tidak ikut cara Islam seperti ajaran Nabi Muhammad SAW, seperti yang dikehendaki oleh Allah"
                                                       YAHAYA

(...sambungan): Sesiapsiaga Manakah UMNO Bahagian Sekarang?


PENILAIAN DAN PROTES
SEDANG MENARI-NARI
                                               (siri 2 dan akhir)

            TEKANAN menjadi semakin tajam apabila UMNO di kawasan itu sebelum ini dapati gagal melaksanakan tugasnya dalam menjaga kepentingan dan kebajikan penduduk meliputi tua muda, miskin kaya, teruna dara, janda dan duda (rakyat tempatan) meskipun hingga ke saat-saat genting sekarang.
            Persoalannya sekarang, pertama - apakah UMNO di bahagian masing-masing sudah mengukuhkan ukhwah di kalangan sesama ahlinya dan juga rakyat jelata di kawasan masing-masing dengan mempamerkan jasa parti itu kepada rakyat setempat.
            Kedua - bersediakah UMNO menyediakan "penyeru" yang bersih yang mampu menutup bayang-bayang aib yang dilakukan oleh orang-orangnya sendiri khususnya pemimpin UMNO tempatan kerana media arus perdana sekarang amat ghairah membuka pekong pihak lawan.
            Nah, dirasai atau tidak, semakin pemimpin dan media ghairah bercakap politik, sebahagian besar rakyat sedang berdiam diri. Dalam kotak fikiran mereka penilaian dan protes sedang menari-nari.
            Dan, ketika pilihan raya semakin hampir nanti, pada kebiasaannya kempen-kempen dari Barisan Nasional akan terus berkata: "Jangan ambilkira siapa calon tetapi rakyat hendaklah memilih parti yang stabil yang mampu memberikan kesejahteraan kepada rakyat, pilihlah Barisan Nasional".
            Atau, dalam versi lain pula pemimpin akan berkata: " calon tidak penting, yang penting adalah kemenangan parti. Oleh itu rakyat hendaklah memilih BN untuk memastikan negara akan terus maju..."
            Ungkapan klise' ini memang benar dan tepat untuk kempen pilihan raya, namun bagi sesetengah kawasan mengundi  ia  akan memakan diri kaum pengucapnya! Justeru, UMNO dan BN perlukan satu makanisma dan strategi yang luar biasa untuk menangani berlakunya undi protes seperti yang berlaku pada PRU12, 2008.
            Seperkara lagi, sikap UMNO bahagian di mana wakil rakyat di kawasan berkenaan bukan dari kalangan UMNO. Mungkin MCA, Gerakan, atau pembangkang. Mulut-mulut yang berkata, mengatakan Ketua UMNO di bahagian seperti itu hanya berperanan lebih kepada "kepentingan peribadi"
            Walaupun, dikawasannya yang diperintah oleh parti lawan pun, mereka nampaknya tidak begitu resah dan kesal. Malah mempamerkan "keceriaan" seolah-olah tidak berlaku sebarang kecacatan pada UMNO. Peruntukan kerajaan atau parti tetap dapat dan terus kepada ketua bahagian. Dan,  rakyat .. pandai-pandailah mereka nak hidup!
            Pemimpin di bahagian seperti ini kelihatan "hidup". Di mana saja program menteri terutama Perdana Menteri dan Timbalan Menteri, kelibat mereka ini mendahului masa. Nampak ghairah dan gah, tetapi sebenarnya itulah lakunan yang kerap menipu pihak atasan.
            Maaflah, beberapa perenggan tulisan ini nampak macam emosi sedikit, namun itulah hakikat yang telah dan sedang berlaku dalam kepimpinan UMNO di peringkat akar umbi. Dalam keadaan huru hara seperti itupun, mereka masih lagi bercakap tentang kekuatan BN dan kerajaan sedang dada dan hidung menyongsong langit memualkan orang sekeliling.
            Apapun, saya percaya rakyat semakin bijak memilih dan saya yakin BN akan menang, cuma apa yang kita mahukan adalah BN menang dengan majoriti besar. Masih banyak benda yang perlu kita betul dan perbetulkan lagi.

            Rakyat Malaysia sekelian, jangan berpaling lagi, undilah BN bila sampai waktunya nanti.


Jagindas:   Kita sebenarnya dapat rasa yang majoriti bencikan kita. Jadi,  berehatlah serta berilah sokongan padu dan elakan menjadi liabiti kepada parti..

Sesiapsiaga Manakah UMNO Bahagian Sekarang?


PENILAIAN DAN PROTES
SEDANG MENARI-NARI
(satu dari dua siri)

"UMNO PERLU BERSATU UNTUK MENANG", Kata Tan Sri Muhyiddin Yassin pada majlis pecah tanah Bangunan UMNO Bahagian Taiping baru-baru ini   [berita: klik sini].
            Ungkapan ucapan seperti ini sudah semakin menjadi klise' di kalangan pemimpin UMNO sekarang. Sebelum ini, Datuk Shafie Afdal, turut mengungkapkan ucapan yang sama juga di Perak.  Namun begitu, ianya bukanlah ditujukan semata-mata untuk UMNO Perak tetapi untuk semua ahli UMNO di seluruh negara.
            Saya percaya, pihak pengurusan UMNO tentulah mempunyai data berkaitan tahap perpaduan ahli-ahlinya sehingga seruan seperti itu semakin diperlukan pada setiap kali pemimpin terbabit turun padang. Barangkali bertambah baik, dan itulah yang kita mahukan. Barangkali juga rapuh di sana sini dan barangkali juga masih ada yang tidak merasakan sengal dan pedihnya bila mendengar seruan sebegitu.
            Pada hemat saya, ada dua firasat pengundi masa kini apabila bertemu dengan pilihan raya sama ada pilihan raya kecil, negeri mahupun pilihan raya umum; iaitu, pertama pengundi yang berfokus kepada tempatannya sahaja dan kedua pengundi yang melihat kepentingan menang secara global.
            Pengundi yang berfokus kepada tempatan bermaksud mereka hanya melihat kepentingan di kawasan pilihan raya masing-masing tanpa mengira apa akan berlaku di pusat selepas proses pilihan raya selesai dan bagi golongan kedua pula pengundi terbabit akan mengambil kira kesan dan impak jika menang atau kalah di peringkat pusat mahupun negeri.
            Apapun, berdasarkan iklim politik hari ini saya menjangkakan pengundi dari golongan pertama adalah yang paling banyak dan mereka ini akan membuatkan kedudukan keputusan pilihan raya agak sukar untuk diramal secara tepat.
            Isu-isu masalah setempat sebenarnya lebih berkuasa mempengaruhi minda pengundi berbanding isu-isu nasional meskipun media tidak putus-putus memaparkannya berserta fakta-fakta yang meyakinkan.
            Gelagat, perangai, sikap dan perilaku pemimpin UMNO dan pengikut-pengikutnya di kawasan masing-masing menjadi fokus pengundi dengan membandingkan apa yang didedahkan oleh media.
            Justeru, pemimpin UMNO bukan sahaja perlu berubah sikap dengan mewujudkan suasana lebih mesra dan bersatu dengan penduduk (yang juga pengundi utama) malah mereka juga perlu berkelakuan baik atau memiliki rekod yang menyenangkan berbanding dengan isu-isu semasa.
            Di satu puak kita mendedahkan pelbagai salahlaku dan perilaku yang aib seolah-olah dipihak kita tiada yang berbuat laku seperti itu. Padahal, realitinya masyarakat setempat mengetahui kurap dan panau pemimpin mereka.
            Sebagai contoh, ada pemimpin kalangan UMNO yang kaki perempuan dan kaki judi  namun gah bercakap tentang keburukan pemimpin pihak lawan apabila bertemu penduduk seperti apa yang tersebar di media-media.
            Dalam kes seperti itu, sudah tentulah sukar bagi UMNO untuk menarik perhatian puak pihak lawan untuk menyokongnya malah tidak mustahil sebahagian daripada ahli-ahli lain termasuk mereka yang tidak menjadi mana-mana ahli parti atau pengundi atas pagar akan beralih arah ke pihak lawan.

Jagindas:   Ada satu lagi kes lebai malang dalam UMNO iaitu di Bahagian yang wakil Rakyatnya bukan dari kalangan UMNO. Tunggu selepas ini, saya akan ulas..

KALAU SEKOLAH DIBERI KUASA AUTONOMI bhg 2


Tabung PIBG dan KLPS Wajar Bantu Sekolah 
(bhg. kedua dan akhir)
Kementerian Pelajaran Malaysia, Purtajaya


WALAUPUN kerajaan telah menetapkan sistem pendidikan di negara ini diberikan secara percuma sepunuhnya manakala kerajaan akan bertanggungjawab terhadap masalah kemudahan asas sekolah-sekolah (sekolah kerajaan), namun dalam hal-hal tertentu sekolah kerap memerlukan peruntukan segera bagi membaikpulih kerosakan kecil atau membeli peralatan tambahan yang difikirkan perlu oleh pihak sekolah.
            Tambahan pula, nampaknya sejak akhir-akhir ini kerajaan juga semacam telah melupuskan tatacara berian peruntukan kewangan kepada sekolah-sekolah bantuan modal (belanja mengurus penyenggaraan kecil) dimana semua sekolah di negara ini diberikan hak yang hampir sama kalaupun tidak sama seratus peratus.
            Sebelum ini, berdasarkan dasar pendidikan sedia ada (peruntukan bantuan kewangan), semua sekolah bantuan modal hanya diperuntukan 30% daripada keperluan penyenggaraan sebenar dengan syarat-syarat yang ditetapkan.
            Justeru, menerusi sistem kawal selia terbuka ini, PIBG dan KLPS akan diberikan kebebasan yang lebih untuk mencari dana dari pelbagai sumber dan cara (dengan syarat mematuhi peraturan kewangan) dan sekolah terbabit diharapkan tidak kesuntukan apabila menghadapi masa-masa kecemasan dan ketika perlu.
            Semalam, blogg ini ada memaparkan isu cadangan daripada Kesatuan Guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB) meminta Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) memberikan kuasa autonomi kepada sekolah-sekolah bagi memberi ruang yang lebih kepada pengetua dan guru besar mengurus sekolah mereka berdasarkan landskap pendidikan dan keperluan sekolah masing-masing.
            Oleh itu, jika KPM dan Kerajaan Malaysia berpendapat cadangan KGMMB itu ada asasnya, maka adalah lebih baik cadangan kawal selia kedua-dua tabung kewangan PIBG dan KLPS yang disebutkan di atas tadi dilaksanakan terlebih dahulu bagi memberi isyarat kepada kementerian terbabit terhadap kekuatan dan kelemahan yang ada di sesebuah sekolah.
            Saya kira, sudah sampai masanya perkongsian bijak dalam mengurus dan mentadbir urus dana-dana dari sumber kerajaan, PIBG dan KLPS ini dilaksanakan dibawah kawal selia pihak sekolah bagi menjelaskan kepada rakyat yang institusi pendidikan rendah dan menengah di negara ini adalah saling lengkap melengkapi antara kerajaan dan keseluruhan warga institusi berkenaan. 
            Meskipun, diberi kuasa secara autonomi, pada pandangan saya adalah tidak wajar kerajaan menangung sepenuhnya keperluan kewangan sekolah-sekolah di negara ini berikutan setiap sekolah tidak mempunyai saiz dan populasi murid yang sama. Dengan kata lain, berdasarkan kekuatan dan kelemahan yang akan dikenalpasti itu, bukan semua sekolah sesuai diberikan kuasa autonomi.
            Fikirkan dalam-dalam... ada makna tu..


Jagindas:   Saya percaya cadangan ini pasti mendapat protes. Biasalah, yang protes tu sikap perangainya: "hak orang hak dia, hak dia, hak dia". Berkira nak mampus!

KALAU SEKOLAH DIBERI KUASA AUTONOMI bgh 1


Tabung PIBG dan KLPS Wajar Bantu Sekolah    - (bhg. pertama)

BARU-BARU INI kerajaan ada mempelawa agar sektor swasta dan orang-orang perseorangan turut berkerjasama atau menyumbang kepada sekolah-sekolah terutama sekolah di luar bandar sebagai usaha membantu sekolah terbabit mempertingkatkan daya maju serta fasarana sekolah berkenaan.
            Pelawaan itu juga sekaligus berhasrat memupuk semangat sepunya antara masyarakat atau golongan berkemampuan dengan pihak sekolah dan turut membantu meringankan beban kerajaan dalam membangunkan kemudahan asas sekolah. Sekali gus, usaha itu juga menuntut negara memupuk rakyat menjiwai nilai-nilai murni mengenang jasa negara menerusi sumbangan rakyat kepada rakyat.
            Tidak kira apa sahaja niat kerajaan, namun apa yang penting ajakan itu amat bertepatan serta bersesuaian dengan kempen budi bahasa yang kita semai dan semangat kerjasama antara rakyat di negara ini.
            Kebiasaannya, penderma akan menyumbangkan wang ringgit kepada sekolah dan tabung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta tabung Kewangan Lembaga Pengurus Sekolah (KLPS) adalah antara saluran utama yang akan digunakan.
            Bagi mengawal selia serta ketelusan antara kedua-dua pihak (pemberi dan penerima), maka adalah dicadangkan supaya PIBG dan KLPS di kawal selia oleh pihak sekolah dengan menetapkan 30% daripada tabung PIBG dan 60% daripada tabung KLPS diperuntukan kepada sekolah sebagai bantuan penyenggaraan kecil.
           


Jagindas:    .. ke bahagian dua dan akhir

REHATKAN MINDA, TENANGKAN JIWA


MasyaAllah, Merdunya Alunan...Jagindas:   Aaaminnnnnnn.....


Khamis, 12 Julai 2012

AKHIR SEBUAH IMPIAN....


Apa Punya Bangang Laaa
RAUT wajah Yahaya Ibrahim, keluar dari mahkamah selepas menceraikan isterinya, Che Hasnah Che Ahmad (kanan) dengan talak satu kerana tidak sefahaman tentang parti politik yang disertainya di Mahkamah Rendah Syariah Pasir Mas, semalam. - UTUSAN/AIZZUL A. MAJID

Ingat dialog sebuah filem P Ramlee: Kecik-kecik tak nak mampus, dah tua-tua menyusahkan orang!    [cerita lanjut di sini].Jagindas:   Bikin malu anak negeri  (pinjam dialog Ahmad Nisfu)


NAK KUASA AUTONOMI SEKOLAH?

KPM Tak Perlu Layan
Hasrat Pengetua & Guru Besar


Muhyiddin... KPM diharapkan tidak
tersilap langkah dengan isu autonomi

KESATUAN  Guru-Guru Melayu Malaysia Barat (KGGMMB) baru baru ini ada mencadangkan supaya Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memberikan kuasa autonomi kepada pengetua dan guru besar untuk mengurus sekolah masing-masing.
            KGGMMB berpendapat langkah itu bertujuan memberi peluang kepada pengetua dan guru besar, lebih bebas mengurus sekolah masing-masing mengikut landsakap dan keperluan sekolah yang mereka tadbir termasuk yang berkaitan dengan kewangan dan penyenggaraan.
            Sementara itu, reaksi daripada pelbagai pihak hanya meminta KPM lebih berhati-hati sebelum melaksanakan program autonomi tersebut kerana ia dikhuatiri boleh mendatangkan masalah kepada banyak sekolah berikutan persepsi, kefahaman serta sikap pengetua dan guru besar yang tidak sama.
            Bagi saya, KPM tak perlu layan cadangan mahupun permintaan itu. KPM tidak perlu buang masa untuk memikir dan menimbang masalah tersebut. Bukan semua permintaan dan cadangan daripada kesatuan guru-guru ini bernas dan boleh membantu.
            Pengetua dan guru besar di negara ini masih belum sampai tahapnya untuk mengurus sekolah secara autonomi. Masih banyak kalangan mereka yang tidak pernah membaca pekeliling dengan sempurna malah ada juga yang tidak memahami maksud-maksud terkandung dalam pekeliling-pekeliling iktisas dan kewangan.
            Mereka juga masih ada yang kabur dengan dasar-dasar serta program baru KPM berikutan ramai kalangan mereka yang bertindak mengharapkan orang bawah dan pembantu pejabat yang menguruskan masalah tersebut. Malah dalam banyak hal, ramai pengetua dan guru besar yang "dibodohkan" oleh pegawai-pegawai bawahannya.
            Justeru, hal-hal semasa yang berkaitan dengan masalah pembangunan  dan transformasi pendidikan masa kini pun masih belum selesai dan jelas dalam minda guru-guru khususnya pengetua dan guru besar, maka adalah diharapkan KPM tidak melayan cadangan tersebut kerana ia akan menambah kekalutan dalam sistem pendidikan negara nanti.
            Kefahaman yang berbagai tetapi tidak menepati sasaran dan dicampuri pula campur tangan  orang orang awam (khsusunya ibu bapa) yang sentiasa peka melihat perkembangan pendidikan masa kini turut akan menambahkan lagi kemelut pendidikan negara yang akhirnya akan merosakan sistem sedia ada jika kuasa autonomi dilaksanakan secara tergesa-gesa.
            Contoh paling dekat yang sehingga sekarang tidak selesai-selesai adalah sistem inventory di sekolah-sekolah. Kalaulah di audit, boleh dikatakan semua sekolah masih gagal mematuhi pekeling tersebut. Itu baru satu perseribu daripada sistem yang ada! Jangan, jangan cari pasal, nanti SPRM tak cukup kakitangan nak buat kerja!


Jagindas:     Janganlah perasan bagus-bagus bang... Cuba tanya jabatan audit sekolah, macam mana prestasi audit kewangan sekolah-sekolah di negara ini. 

sekadar tukar nama, atau...


Akta Keharmonian Nasional
menggantikan Akta Hasutan 1948

Najib Razak
"Najib berkata, kerajaan akan tetap   memastikan peruntukan-peruntukan baru ini tidak akan menjejaskan kuasa untuk menangani perbuatan dan perlakuan yang berikut:
(i) Mendatangkan kebencian dan penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak setia kepada Yang di-Pertuan Agong atau mana-mana Raja; (ii) Mengembangkan perasaan niat jahat dan permusuhan antara kaum atau  golongan penduduk yang berlainan di Malaysia; dan   (iii) Mempersoalkan apa-apa hak,   kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif sebagaimana yang ditetapkan atau dilindungi oleh peruntukan Bahagian III atau Perkara 152, 153 dan 181 Perlembagaan Persekutuan."
                                                                                                [Utusan Malaysia: 12/7/12 p.3]

Sekilas pandang, Akta Keharmonian Nasional yang bakal menggantikan Akta Hasutan 1948, hanya sekadar pertukaran nama kerana beberapa perkara yang termaktub dalam Akta Hasutan 1948 masih relevan.
           Bagi saya, tidak kira bagaimana akta itu digarap semula, apa yang penting akta tersebut hendaklah mampu memberikuasa kepada kerajaan dan pihak berkuasa mengambil langkah-langkah perlu bagi memastikan negara yang terdiri daripada multi kaum, agama dan budaya ini terpelihara daripada sebarang cubaan atau anasir yang boleh menghuru harakan negara.

Jagindas:     Apapun nama yang diberi, akta  berkenaan hendaklah mampu digeruni semua lapisan rakyat yang berniat jahat terhadap negara ini. Tidak ada gunanya bermisai tebal, berbadan sasa, namun suara dan langkah lembik!Chong Wei, Anda Mampu Lakukannya


Olimpik London: 27 Julai - 12 Aug

LEE CHONG WEI
UNTUK ACARA BADMINTON, Malaysia memang mempertaruhkan harapan kepada Datuk Lee Chong Wei bagi mendapatkan pingat emas negara pada sukan Olimpik London dalam acara perseorangan yang akan berlangsung pada 27 Julai hingga 12 Augus depan.
            Pada kejohanan Piala Thomas di Wuhan Mei lalu, Chong Wei memutuskan tidak meneruskan perlawanan ketika menentang Denmark berikutan beliau mendapat kecederaan teruk di buku lalinya.  Insiden itu turut membayangkan beliau mungkin tidak dapat beraksi di temasya berprestij Olimpik London jika kecederaan itu tidak dapat sembuh segera.
            Namun, setelah mendapat rawatan intensif melalui pakar perubatan kecederaan tersebut kembali pulih sepenuhnya sekali gus memberikan semula harapan tinggi kepadanya dan negara untuk berjuang merebut emas dalam acara perseorangan badminton.
            Syabas Chong Wei, saya percaya Datuk mampu melakukannya dan ia juga adalah sebagai hadiah terakhir untuk negara berikutan keputusan muktamat Datuk akan bersara dari persada dunia badminton tahun depan.
            Menjadi harapan saya (barangkali semua rakyat Malaysia) agar masalah kecederaan buku lali tempoh hari dan terputusnya harapan Chong Wei untuk mengarak Jalur Gemilang dimajlis pembukaan temasya Olimpik itu nanti tidak menjadikannya sebagai tekanan psikologi sehingga menyebabkan Datuk tumpas pula.
            Bukan apa, kadang-kadang benda-benda besar kita boleh letak ke tepi, tetapi adakalanya yang kecil-kecil pula lebih menghantui benak dan perasaan. Manusialah katakan. Apapun, hanya Chong Wei sahaja yang tahu!
            Bagaimanapun, langkah Malaysia memberi ruang rehat yang banyak dengan tidak membabitkan Chong Wei dalam perbarisan pembukaan amat bertepatan. Bukan apa, kalau nak malang, jalan-jalan santaipun boleh terkehel juga.
            Orait, selamat berjuang Chong Wei dan atlet-atlet lain yang mewakili negara. Anda mampu mencapai kemuncaknya! Jongkong Emas menanti anda semua.
           
           

Jagindas:      Tunggu selepas Chong Wei bertarung, saya ada cerita nak dikongsi dengan anda, hehehe...

TERKENANG KIAI ARSHAD


Kalaulah Kiai Masih Hidup...

Dalam kita tengah panas-panas menahan rasa isu tututan Dong Zhong yang mahukan Bahasa Cina disetarafkan dengan Bahasa Melayu dan memohon pertambahan sekolah-sekolah vernakular di negara ini, timbul pula suara yang semacam kesal mendakwa sekolah jenis kebangsaan cina semakin berkurangan.
            Kenyataan ini keluar selepas Dong Zhong meminta pertambahan sekolah vernakular dan menjadikan Bahasa Manderin sebagai bahasa penhantar di sekolah vernakular di negara ini. Secara tidak langsung permintaan ini mencabar perlembagaan yang memperuntukkan hanya Bahasa Melayu sahaja sebgai bahasa penghantar yang sah berikutan ia adalah bahasa rasmi negara.
            Bermakna, kenyataan yang mendakwa sekolah cina semkain berkurangan berbanding pertambahan populasi semasa, bermaksud halus supaya kerajaan kena tambah sekolah vernakular bukan di atas desakan Dong Zhong sebaliknya keperluan dan keseimbangan berbanding pertambahan populasi. Begitukah?
            Pandai, memang pandai. Tak dapat ikut kiri, masuk ikut kanan, tak dapat dari depan, masuk ikut belakang. Janji, dapat! Tak macam orang lain, kerajaan nak beri sekolah agama rakyat pun kena bantah. Sampai buat demonstrasi. Guna bantuan DAP pulak tu! Memang, haramjadah!
            Benarlah seperti apa yang dikatakan Tun Mahathir bahawa melayu masa kini sudah kaku. Sudah tidak berani lagi nak bersuara walaupun membantah terhadap perkara yang sepatutnya mereka pertahankan. Saya percaya, Tun juga memaksudkan kata-katanya itu kepada pemimpin-pemimpin kaum melayu terutama dari UMNO sendiri.
            Kalau zaman Tun dahulu, apa sahaja permintaan atau desakan dari NGO cina hatta dari kalangan parti kompenan sekalipun, jika berlebih-lebihan sehingga mengganggu hak orang melayu dan perlembagaan negara, Tun akan segera membidasnya.
            Jadi, kalau difikir-fikirkan balik, apa sebenarnya yang ada dalam nubari orang melayu kini sehingga menampakkan bagai tidak ada rasa dan resa terhadap ugutan-ugutan dan desakan yang bukan-bukan dari orang cina. Malahan kes-kes serupa itu sejak akhir-akhir ini akan kerap berlaku tanpa jemu setiap negara sedang sibuk membuat persediaan pilihanraya umum.
            Yang kedengaran hanya suara bantahan daripada Gabungan Penulis Nasional (Gapena). Setakat manakah taring Gapena dalam menentang arus sebegini?
           

Jagindas:   Terkenang Kiai Arshad.... AL-Fatihah buat beliau, amin.

Rabu, 11 Julai 2012

Samseng India

GERAKAN SAMSENG - SEBAB TAK ADA KERJA
Bangla, Myanmar, Indon, Sapu Peluang Kerja Tempatan 

[GAMBAR HIASAN - YOUTUBE]

TENGAH HARI semalam, saya bertemu dengan dua kenalan baru. Seorang hanya dikenali sebagai Ah Long (pomen kereta), seorang lagi saya panggil Aney saja (india). Tajuk sembang kami mudah saja iaitu tentang jenayah samseng sana sini yang semakin membimbangkan penduduk.
            Ah Long kata, dulu sebut saja samseng orang akan ingat cina. Sekarang ini tidak lagi, sebab orang india lagi samseng daripada cina dan melayu. Mereka juga dikatakan bergerak secara berkumpulan.
            Aney, pula menyokong kenyataan Ah Loong. Katanya, bukan cina dan melayu sahaja, orang india pun takut dengan india sekarang. Mereka ini tidak ada perasaan. Kumpulan itu bukan sahaja merompak, mencuri dan menyamun, malah mereka juga pukul dan bunuh orang.
            "Kalau mahu ambil barang orang ambil sajalah tapi jangan ancam nyawa, anak dan bini dia. Ini sudah tidak baguslah bagi orang susah"
            "lagi tak bagus, kita sudah cakap, wang tak ada pun dia tidak percaya, dia orang akan pukul kita sehingga ada yang mati" , kata Aney menceritakan perilaku samseng india tersebut.
            Menurut Aney, dia pernah bertanya kenapa pemuda  india mengapa sekarang ini ramai golongan itu yang bersikap demikian dan mereka memberikan alasan kerana tidak ada kerja.
            "Sana sini pun Bangla, Myanmar dan Indon. Mana ada kerja. Dia orang bolehlah sebab taukeh bayar gaji murah. Kita di sini macam mana mau hidup", itu antara jawapan yang diterima Aney apabila bertanyakan masalah itu kepada kaumnya.
            Manakala Ah Long pula menyifatkan samseng india sekarang amat menakutkan kerana kebanyakan mereka bertindak ganas tanpa perikemanusiaan.


Jagindas:    No comment. Jaga diri dan keluarga masing-masing. Buat lah apa yang patut...

Seksyen 39 A.P.J.

DAKWA SECARA AUTOMATIK
Pemilik Kenderaan Yang membenarkan Kanak-Kanak Bawah 15 Tahun dan Pemandu Tanpa Lesen 
[Gambar Hiasan]

IPOH:  Orang ramai meminta pihak berkuasa khususnya polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengenakan tindakan undang-undang terhadap pemilik kenderaan bermotor yang membenarkan kanak-kanak bawah 15 tahun dan yang memandu tanpa lesen memandu kenderaan mereka.
            Menurut mereka, sikap "tidak apa" orang dewasa khususnya ibu bapa terhadap remaja seusia itu yang memandu tanpa lesen telah banyak menyusahkan ramai pihak serta mengancam keselamatan awam terutama di kawasan perumahan dan kampung-kampung.
            Sehubungan itu, pihak berkuasa diminta mengambil tindakan undang-undang seperti yang diperuntukan Seksyen 39 A.P.J. yang mana pesalah boleh dikenakan denda RM1,000 atau penjara 6 bulan ataupun kedua-duanya sekali.     
       Seorang penduduk yang enggan namanya disiarkan, meminta pihak terbabit tidak berkompromi dalam menguatkuasakan undand-undang tersebut kerana sudah terlalu banyak kes yang membabitkan remaja seperti itu terutama di kawasan perumahan dan kampung.
            "Nampanya, kerajaan terpaksa mengajar dan mendidik pemilik kenderaan bermotor terutama ibu bapa menerusi penguatkuasaan undang-undang berkenaan.       
     "Polis dan JPJ diminta mengenakan tindakan undang-undang berkenaan tanpa kompromi sebaliknya pendakwaan hendaklah dibuat secara automatik berbekalkan undang-undang sedia ada," katanya.
            Sementara itu, tinjauan di sekitar taman perumahan dan kampung-kampung dekat sini, mendapati ramai remaja bawah umur bahkan kanak-kanak seusia tujuh dan dua belas tahun memandu motosikal.
            Tindakan orang dewasa dan pemilik kenderaan yang membenarkan kanak-kanak terbabit memandu sebenarnya boleh mengundang banyak masalah sosial jika tidak dibendung segera.


Jagindas:    Anak penguatkuasa pun ada yang macam tu, tu yang tak sedapnya.... 

KOMPLEN ORANG BESAR, KOMPLEN ORANG KECIL

Berbudibicara Janganlah Sampai Menyusahkan Orang Lain Pula..


[GAMBAR HIASAN]

SEORANG jiran saya menjalankan perniaga ayer batu kiub. Dia memiliki lori sendiri dan menjualnya dari kedai ke kedai, gerai ke-gerai, restoran dan pasar-pasar selain membekalkan bahan tersebut kepada penduduk setempat yang memerlukannya. Satu-satunya anak muda melayu yang masih bertahan dalam perniagaan itu di pekan kecil ini. Saya bangga dengan kecekalannya.
            Suatu petang dia meluahkan marahnya kepada saya terhadap pihak berkuasa yang tidak mengambil tindakan  ke atas peniaga-peniaga tumpangan yang berniaga di tepi-tepi pasar di  tempat petak letak kereta sehingga menghalang orang ramai menggunakan kemudahan awam tersebut.
            Menurutnya, beliau menghadapi kesukaran untuk menghantar ais kepada peniaga-peniaga dalam pasar berikutan lorinya tidak boleh  merapati bangunan pasar.
            "Banyak kali dah bagi tahu kepada pihak terbabit supaya mengambil tindakan terhadap peniaga berkenaan kerana ia menyusahkan pengguna lain tetapi tiada sebarang tindakan yang dibuat mereka" katanya dengan nada kesal.
            Memang betul dakwaannya, setiap kali saya ke pasar memang sukar nak meletakkan kenderaan kerana sebahagian besar petak-petak yang dikhaskan sebagai tempat letak kenderaan telah dipenuhi peniaga-peniaga tersebut.  Mereka ini entah ada lesen berniaga atau tidak, belum tau lagi!
            Kerana memikirkan isu itu tidaklah begitu serius, jadi saya katakan kepadanya supaya jangan ambil hal sangat perkara-perkara seperti itu terutama di sebuah pekan kecil. "Bertolak ansurlah, masing-masing nak cari makan", saya cuba melarikan dia dari masalah itu tetapi disanggahnya saranan saya itu dengan nada yang agak tinggi serta berwajah geram.
            Rupanya dia asas untuk marah. Maaf kata, kalau orang kecil komplen pihak berkuasa buat-buat tak dengar, tapi kalau orang besar yang komplen tindakan akan dibuat serta merta. Itulah point yang menyebabkan jiran saya itu naik angin.
            Kemudian, jiran saya itu menceritakan satu kes yang berlaku tidak berapa lama dulu di kawasan pasar itu juga dimana sebuah kereta terhantuk buntut kereta kepunyaan seorang nyonya. Kereta nyonya itu berada dalam keadaan  wrong parking tetapi nyonya pula itu dengan kerasnya meminta pihak berkuasa menyaman pemandu tersebut.
            Namun atas kebijaksanaan pihak berkuasa kes itu dapat di selesaikan dengan cara  baik.  Nasib baik boleh selesai, kalau dibuatnya masing-masing bertegang...?


Jagindas:   kepada pihak berkenaan, memanglah budibicara tu satu sifat yang terpuji tapi jangalah sampai menyusahkan pihak lain...