Sumber: UTUSAN MALAYSIA (utara) 8/12/12 |
Dari Belantara Ke Antarabangsa
KALAU DULU, orang tua-tua yang berkerja
membanting tukang menjadikan kampung, dusun dan ladang menggunakan minuman air
rebusan daun ketum sebagai sumber memulikan tenaga terutama pada wakyu mlam dan
pagi hari sebelum atau selepas berpenat lelah.
Namun
berlainan pula pada hari ini, daun itu kini sifatnya telah "berhantu". Banyak juga penulis dengar
dan baca mengenai "khasiat" daun ini. Masih menjadi tanda tanya
mengapa ia menjadi rebutan sehingga ad kegiatan menyeludup masuk ke kenagar
jiran?
Dari
segi topografi dan georafinya, rasanya negara jiran tidaklah begitu jauh
berbeza dengan Malaysia, namun apabila kegiatan menyeludup dibongkar, apakah hutan
di negara itu amat kekurangan tumbuhan pokok ketum?
Justeru,
tidak payahlah penulis ulas banyak-banyak kerana mahu melihat apa kesudahannya
nasib si ketum ini.
Jagindas: Pernah tulis mengenai khasiat air
rebusan daun ketum di sini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih atas komen anda.